
 

   

Tips from the Special Education 
Division: Parent Participation 

Question: How can school districts ensure parent participation 
at the annual IEP meeting? 

Answer: 
Scheduling Annual IEP Meetings  

OSPI Special Education often receives questions at the beginning of a school year that involve 
scheduling annual IEP meetings. The following are some of the more common questions 
received, with guidance to assist school districts in planning for annual IEP meetings. 

1. What is the requirement for annual IEPs? Is it the meeting date or the effective 
date? 

The rule under WAC Section 392-172A-03110(3) states that each school district must 
ensure that the IEP team: 

a. Reviews the student's IEP periodically, but not less than annually, to determine 
whether the annual goals for the student are being achieved; and 

b. Revises the IEP, as appropriate, to address: 
i. Any lack of expected progress toward the annual goals described in WAC 

392-172A-03090(1)(b) and in the general education curriculum, if 
appropriate; 

ii. The results of any reevaluations; 
iii. Information about the student provided to, or by, the parents, as 

described under WAC 392-172A-03025; 
iv. The student's anticipated needs; or 
v. Other matters. 

IEPs must be reviewed and revised annually (or sooner) through an IEP meeting. Districts 
should also remember the need to provide prior written notice to parents addressing the 
decisions made at the IEP meeting a reasonable time before implementation (in order to 
preserve a parent’s right to claim “stay put” in a due process proceeding).  

OSPI believes best practice would be to schedule the annual IEP meeting with enough 
time prior to the expiration of the IEP and on or before the anniversary of the previous 
annual IEP meeting in order to ensure that the IEP team has enough time to review and 
revise the IEP. 

https://app.leg.wa.gov/WAC/default.aspx?cite=392-172A-03110


  

2. Does the annual IEP date change if the IEP is amended earlier than the IEP 
expiration date? 

No, amending an IEP prior to the annual expiration date does not extend the annual due 
date of the IEP. The IEP team may determine a need to amend the IEP sooner than one 
year from the last annual IEP meeting, but an IEP amendment cannot extend the annual 
IEP meeting beyond one year from the last annual IEP meeting.  

3. What does the district need to do to ensure parent participation at the annual IEP 
meeting? 

A school district must ensure that one or both parents of a student eligible for special 
education services are present at each annual IEP meeting or are afforded the 
opportunity to participate, including: (1) notifying parents of the meeting early enough 
to ensure that they will have an opportunity to attend; and (2) scheduling the meeting at 
a mutually agreed on time and place. 

The notification to parents must: (a) indicate the purpose, time, and location of the 
meeting and who will be in attendance; and (b) inform the parents about the provisions 
relating to the participation of other individuals on the IEP team who have knowledge or 
special expertise about the student.  

School districts must also take whatever action is necessary to ensure that the parent 
understands the notification of the meeting being provided. Such actions include, but 
are not limited to, providing the notification in writing in a parent's native language 
when necessary for the parent's understanding and arranging for an interpreter for 
parents who are deaf or hard of hearing or whose native language is other than English. 

Remember: If neither parent can attend an annual IEP meeting in person, the school 
district must still attempt to use other methods to ensure parent participation including, 
but not limited to, video conferencing platforms (e.g., Zoom, Teams, etc.) or telephone 
conference calls.  

The full rule regarding parent participation is found under WAC Section 392-172A-
03100. 

4. What if the parent refuses to attend and the district is unable to convince the 
parent to attend the annual IEP meeting? 

If the school district is unable to convince a parent to attend the annual IEP meeting or if 
the parent(s) refuse and/or clearly indicate that they will not attend the annual IEP 
meeting, then a meeting may be conducted without a parent in attendance.  

The school district, however, must keep a record of the attempts it made to arrange a 
mutually agreed upon time and place and convince the parent to attend. Examples of 
such documentation may include, but are not limited to, (a) detailed records of 

https://app.leg.wa.gov/WAC/default.aspx?cite=392-172A-03100
https://app.leg.wa.gov/WAC/default.aspx?cite=392-172A-03100


  

telephone calls made or attempted and the results of those calls; (b) copies of 
correspondence sent to the parents and any responses received; and (c) detailed records 
of visits made to the parent's home or place of employment and the results of those 
visits. 

Whether a district has met their obligation to schedule a meeting with a parent at a 
mutually agreeable time and place would be dependent upon the specific facts and 
districts should consider consulting with their legal counsel if questions of this nature 
arise. 

5. What if the parent needs to cancel and/or the annual IEP meeting date cannot be 
scheduled at a mutually agreeable time and place prior to the IEP expiration date? 

The rule under WAC Section 392-172A-03100 requires school districts to schedule IEP 
meetings at a mutually agreeable time for the parent and the district.  

School districts, in general, often schedule meetings before or after school to ensure that 
all team members can be present. The US Department of Education’s Office of Special 
Education Programs (OSEP) has stated that it is not unreasonable for a district to 
schedule meetings during their regular hours and times before and after school. OSEP, 
however, has also stated that if a parent is unable to participate during those times, 
districts should be flexible in scheduling the meeting, or make arrangements for other 
ways for the parent or parents to participate. (Letter to Thomas, June 3, 2008, Office of 
Special Education Programs). 

If a parent cannot attend, needs to cancel an annual IEP meeting, and/or a mutually 
agreeable time and place cannot otherwise be found prior to the IEP expiration date, 
then priority, in most instances, will likely be given to the parent’s schedule. The US 9th 
Circuit Court of Appeals has previously affirmed the importance of parent participation in 
the process of creating an annual IEP. See, Doug C. ex rel. Spencer C. v. State of Hawaii 
Dep't of Educ., 720 F.3d 1038 (9th Cir. 2013).  

When faced with a decision between parent participation and compliance with a 
procedural deadline for the annual IEP meeting, OSPI believes best practice is for school 
districts to prioritize parent participation in the process over the annual IEP meeting 
deadline. And remember, even though a student’s IEP may become expired or outdated, 
services for the student should still continue uninterrupted until the IEP team can meet, 
and the IEP can be reviewed and revised accordingly. A student with an expired IEP, 
however, cannot be included on the P223H reporting for a monthly count day. OSPI thus 
recommends scheduling the annual IEP meeting with enough time prior to the expiration 
of the IEP and on or before the anniversary of the previous annual IEP meeting in order 
to ensure that the IEP team has enough time to develop the annual IEP. 

https://app.leg.wa.gov/WAC/default.aspx?cite=392-172A-03100
https://sites.ed.gov/idea/files/idea/policy/speced/guid/idea/letters/2008-2/thomas060308iep2q2008.pdf
https://sites.ed.gov/idea/files/idea/policy/speced/guid/idea/letters/2008-2/thomas060308iep2q2008.pdf
http://cdn.ca9.uscourts.gov/datastore/opinions/2013/06/13/12-15079.pdf
http://cdn.ca9.uscourts.gov/datastore/opinions/2013/06/13/12-15079.pdf


  

6. Are school districts required to hold an IEP meeting if a parent requests a meeting 
prior to the annual IEP meeting? 

It depends. When a parent believes that a required component of a student’s IEP should 
be changed and requests an IEP meeting, the district should agree to hold an IEP 
meeting if it believes that the change may be necessary to ensure the provision of free 
appropriate public education (FAPE). If, on the other hand, a parent requests an IEP 
meeting because the parent believes that a change is needed in the provision of FAPE 
and/or the educational placement of the student, and the school district believes that no 
change is necessary for the provision of FAPE and declines to convene an IEP meeting, 
the district must then provide prior written notice to the parents of the refusal, including 
an explanation of why the district has determined that conducting the meeting is not 
necessary to ensure the provision of FAPE to the student. Individuals with Disabilities 
Education Act (IDEA), 64 Fed. Reg. 12,475, 12,476 (March 12, 1999) (Appendix A to 34 
CFR Part 300, Question 20). 
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