Arcadia Middle School

2015 – 2016 School Year Schedule

Modified Block Scheduling

Teachers Arrival at 7:30								
Bus and Student Arrival at 7:35								
Morning Duties, Breakfast and Homeroom 7:35 – 7:52								
Announcements 7:52 – 7:57								
1 st Period starts at 8:00								
8 th Grade			7 th Grade				6 th grade	
Period		Time	Period		Time	Period		Time
Block 1 Elective	1 st Elec	8:00 - 8:47	Block 1 Core	1 st Half	8:00 - 8:47	Block 1 Core	1 st Half	8:00 - 8:47
	Break	8:47 – 8:50		Break	8:47 – 8:50		Break	8:47 – 8:50
	2 nd Elec	8:50 – 9:37		2 nd Half	8:50 – 9:37		2 nd Half	8:50 – 9:37
Block 2 Core	1 st Half	9:41 – 10:28	Elective 1		9:41 - 10:28	Block 2 Core	1 st Half	9:41 – 10:28
	Break	10:28 - 10:31	Block 2 Core	1 st Half	10:32 - 11:19		Break	10:28 - 10:31
	2 nd Half	10:31 - 11:18		Break	11:19 - 11:22		2 nd Half	10:31 - 11:18
Lunch		<u> 11:22 – 11:52</u>	Core	2 nd Half	11:22 – 12:09	Block 3	1 st Elec	11:22 - 12:09
Block 3 Core	1 st Half	11: 56– 12:43	Lunch		12:12 – 12:42	Elective	Break	12:09 - 12:12
	Break	12:43 – 12:46	Block 3 Core	1 st Half	12:45 – 1:32	LIECTIVE	2 nd Elec	12:12 – 12:59
	2 nd Half	12:46 – 1:33		Break	1:32 – 1:35	Lunch		1:02 – 1:32
Block 4 Core	1 st Half	1:37 – 2:24		2 nd Half	1:35 – 2:22	Block 4 Core	1 st Half	1:35 – 2:22
	Break	2:24 – 2:28	Locker Break		2:22 – 2:26		Break	2:22 – 2:27
	2 nd Half	2:28 – 3:15	Elective 2		2:26 - 3:13		2 nd Half	2:27 – 3:14
Dismissal		3:15	Dismissal		3:13	Dismissal		3:14

Each Elective Period is 47 Minutes. Each Core block is 94 Minutes, this will be split into 47 minutes for History and Science and they will have them all year long. Class sizes in History and Science will be about 15 students, Math and English will be about 30. Math and English have a full block of 94 minutes all year.

Band (Share with High School)	Spanish 1 (Share with Nandua Middle)
8 th grade – 8:00 – 8:47 @ AHS	8 th grade 1 st class – 8:00 – 8:47
Planning – 11:14 – 12:01 (47 minutes @AHS)	8 th grade 2 nd class – 8:50 – 9:37
Reports to AMS by 12:09	7 th grade – 9:41 – 10:28
6 th grade – 12:12 – 12:59	Planning – 10:32 – 11:19 (47 Minutes)
Lunch – 1:05 – 1:35	Lunch – 11:19 – 11:49
Planning – 1:35 – 2:22 (47 minutes)	Travel – 11:49 – 12:19
7 th grade - 2:26 – 3:13	Reports to Nandua Middle by 12:19
Total Planning minutes (94 minutes)	Total Planning Minutes (47 minutes)

TAG (Share with Nandua Middle)

Schedule will not provide for 6th & 8th grade for both semesters unless we go back to having her split the schools at semesters. One semester Nandua has her and the other semester Arcadia has her like we did for the past three years before this one.

Schedule would be:

1 st Semester	2 nd Semester
Last class @ NMS – 11:00	8 th grade – 8:00 – 8:47
Reports to AMS by 12:10	Planning – 8:47 – 9:37 (50 minutes)
6 th grade – 12:12 – 12:59	7 th grade – 9:41 – 10:28
Lunch Duty – 1:02 – 1:32	Planning – 10:28 – 11:12 (44 minutes)
Planning – 1:35 – 2:22 (47 minutes)	Lunch & Travel – 11:12 – 12:12
7 th grade – 2:26 – 3:13	Reports to NMS by 12:12
Total Planning minutes (47 Minutes)	Total Planning (94 Minutes)

Chorus (Shared with AHS)

1st Semester 8th grade – 8:00 – 8:47 Planning – 8:47 – 9:37 (50 minutes) 7th grade – 9:41 – 10:28 Planning – 10:28 – 11:12 (44 minutes) Lunch – 11:12 – 11:42 Report to AHS by 11:45 11:45 – end of day – 2 blocks of Chorus @ AHS No 6th grade Chorus at AMS Fall semester

Total Planning Minutes (94 Minutes)

2nd Semester

8th grade – 8:00 – 8:47 Planning – 8:47 – 9:37 (50 Minutes) 7th grade – 9:41 – 10:28 Planning – 10:28 – 10:48 (20 Minutes) Lunch – 10:48 – 11:18 6th grade – 11:22 – 12:09 6th grade – 12:12 – 12:59 Planning – 12:59 – 1:20 (21 minutes) One Block of Chorus @ AHS from 1:25 until end of day Total Planning Minutes (91 minutes) All other electives 8^{th} grade 1 - 8:00 - 8:47 8^{th} grade 2 - 8:50 - 9:37 7^{th} grade 1 - 9:41 - 10:28Planning - 10:31 - 11:18 (47 Minutes) 6^{th} grade 1 - 11:22 - 12:09 6^{th} grade 2 - 12:12 - 12:59Lunch - 1:05 - 1:35Planning - 1:35 - 2:22 (47 Minutes) 7^{th} grade 2 - 2:26 - 3:13Total Planning minutes (94 minutes)

Lunches

8th grade – 11:22 – 11:52

7th grade – 12:12 – 12:42

6th grade – 1:02 – 1:32

Teacher Work Day

7:30 – 3:30 (8 hours including 30 minute lunch) Core Teachers would have 94 minutes of planning