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2018 NFHS SOFTBALL
RULES CHANGES



 Team IP Ad



Rule Change

CORRECTIONS

 Rules Book 2-65-2 
ART. 2 . . . Intentional Walk (Base on balls) – A request made to 
the umpire by the defensive coach, pitcher or catcher, for the 
purpose of awarding the batter first base. No pitches are thrown. 
The  request  may  be  made  prior  to  or  during the at bat.

 Case Book
8.1.1 SITUATION G J: R1 is on third. R1 starts home as in a
squeeze play. F3, who is playing close for a bunt, cuts off the pitch
and tags R1. RULING: This is treated the same as catcher
obstruction.  The ball becomes dead at the end of playing action.
The coach or captain of the team at bat has the option of the play
or penalty. If the penalty is accepted, R1 is awarded home and B2
is awarded first. (2-36, 8-1-1d)
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Rule Change

INTENTIONAL WALK 
RULES 2-65-2, 8-1-1c, 8-4-3a

 ART. 2 . . . Intentional Walk (Base on balls) (S.P.). A request made to the 
umpire by the defensive coach, pitcher or catcher, for the purpose of 
awarding the batter first base. No pitches are thrown. The request may 
be made prior to or during the at bat.
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INTENTIONAL 

WALK



Rule Change

EQUIPMENT
RULE 3-2-7c EXCEPTION (NEW)

 Any wristband with a 
playbook/playcard attached 
shall be considered 
equipment and is permitted 
as long as it is a single, solid 
color and not optic yellow. 
It does not have to match 
the color of the upper 
undergarment. It shall only 
be worn on the non-
pitching arm. 
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Rule Change

EQUIPMENT
RULE 3-2-15 

ART. 15 . . . All equipment shall be inspected by the umpire, 
and is to be placed outside the dugout/bench prior to the 
start of the game.
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Rule Change

 NOTE: If the incoming pitcher 
has already pitched in the 
game, she will receive five 
warm- up pitches.  When a 
pitcher is removed by rule 
and the incoming pitcher has 
not pitched in the game, the 
umpire is authorized to permit additional 
warm-up pitches.

www.nfhs.org

CHARGED CONFERENCES
RULE 3-7-1  NOTE (NEW)



Rule Change

PITCHING REGULATIONS (F.P.)
RULE 6-1-2b

 Any step backward shall 
begin prior to the start of the 
pitch. The step backward may 
end before or after the hands 
come together. Once the 
pitch has started, the pitcher 
shall not take more than one 
step which must be forward, 
toward the batter and 
simultaneous with the 
delivery. 
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Rule Change

 ART. 5 . . . At the beginning of each half-inning or when a pitcher relieves
another, no more than one minute may be used to deliver no more than five  
balls to the catcher or other teammate. The one-minute time limit begins
from the third out of the previous half-inning. Play shall be suspended during
this time.
NOTE 2:  Umpire is authorized to allow more pitches when weather is 

inclement  or if pitcher was removed by rule or due to an injury.
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INFRACTIONS BY PITCHER (F.P.)
RULE 6-2-5  NOTE 2 



Rule Change

PITCHER’S RECORD 
RULE 9-6-2

 ART. 2 . . . The number of bases on balls, batters being 
hit by a pitch (F.P.), strikeouts, and base hits allowed 
by each pitcher shall be recorded in the summary. If a 
batter is hit by what would have been the fourth ball 
(F.P.), it is recorded as a hit batter. An intentional walk 
is recorded as a base on balls.
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Rule Change

PLATE UMPIRE
RULE 10-2-3a

 ART. 3 . . . The duties include those listed in 10-2-1 and also the 
following:

a. conduct the pregame conference as in 4-1-2. Inspect equipment, 
including batting and catcher’s helmets, bats, inspect the condition 
of the field, define the dugout/bench areas, and if necessary, 
designate the official scorekeeper (9-2-2). 
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2018 NFHS SOFTBALL
MAJOR EDITORIAL CHANGES



Editorial Change

BENCH AND FIELD CONDUCT
RULE 3-6-12

 ART. 12 . . . Tobacco products, in any form, are prohibited. No 
participant, coach or administrator shall use alcohol or any form of 
tobacco product (e-cigarette or similar items) beginning with arrival 
at the competition site until departure following the completion of 
the contest.
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Rule Change

8-1-2 HIT BY PITCH

 ART. 2 . . . A batter is awarded first 
base when:
c. (F.P.) a pitched ball (not entirely in

the batter’s box) not swung at nor
called a strike touches any part of
the batter’s person or clothing. It
does not matter if the ball strikes
the ground before hitting the
batter. The batter’s hands are not
to be considered part of the bat.
If no attempt is made to avoid  
being hit, the batter will not be
awarded first base unless it is ball
four.
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Editorial Change

BENCH AND FIELD CONDUCT
RULE 10-1-6 

 ART. 6 . . . Umpires shall not use tobacco products in any form in 

the vicinity of the playing field. No game official shall use alcohol or 
any form of tobacco product (e-cigarette or similar items) beginning 
with arrival at the competition site until departure following the 
completion of the contest.
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2018 NFHS SOFTBALL
POINTS OF EMPHASIS



Points of Emphasis

 Coaches are responsible 
for verifying at the 
pregame conference that 
all their players are 
legally and properly 
equipped. Penalties for illegal equipment range from 
correcting the problem if possible or having the 
equipment removed. Possible restriction to the dugout 
or ejection for the player and coach depending on the 
severity of the infraction could occur.

COACHES RESPONSIBILITY
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Points of Emphasis

OTHER EQUIPMENT
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 Coaches should also review Rule 1-8 to be familiar with 
what other equipment is permitted for players and 
coaches.



Points of Emphasis

HIT BY PITCH
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 The ball is not in the 
strike zone and is not 
completely in the 
batter’s box. The 
batter still must make 
an effort to avoid 
being hit.



Points of Emphasis

COURTESY RUNNER FOR 
PITCHER AND CATCHER
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 The pitcher is injured (PlayPic A) and is unable to face the first batter 
in the bottom of the first inning. The player who ran for her is 
retroactively her substitute, no longer a courtesy runner (PlayPic B). 
All substitution rules apply and the pitcher and/or catcher has left 
the game. 



THANK YOU AND HAVE A 
GREAT SEASON!
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