Directions: Read the passage below and answer the question(s) that follow.

# The King of the Arctic



Did you know that a polar bear cub weighs 1 1/2 pounds at birth? Adult male polar bears can weigh up to 2000 pounds! They grow to be much bigger than humans.

Polar bears are beautiful, intelligent creatures and cunning hunters. Slyly, they approach a seal's breathing hole in the ice. Some experts say they cover their black noses with their paws. That way the seals won't see them coming. They pounce when the seal comes up for air.

Although polar bears may face real danger in the future, the polar bear population is not yet declining. Polar bears can live up to 30 years. The main menace to the polar bear is global warming. In the Arctic, this is clear. The ice cap is getting thinner and smaller all the time. It thaws earlier every year. Polar bears have less time to hunt during winter.

During summer, polar bears do not hibernate; however, they rest 87% of the time. Winter is when they fatten up. Their black skin soaks up heat and their hair is hollow. Each hair has air in it that insulates them. Their feet are thickly padded. The pads on their feet give off heat, which melts the ice as they walk. This keeps them from skidding. The polar bear has all the equipment it needs to live and travel on ice. However, it is uncomfortable in any temperature above freezing. The polar bear is king of the arctic, the way a lion is the king of the jungle.

#### 1 TEACHER READS:

Read the question to yourself and select the best answer.

#### According to the text, the main reason that polar bears rely on their dark skin is to

- A. keep warm in a cold environment.
- B. blend in with their surroundings.
- C. attract suitable mates.
- D. travel across the cold ice.

Master ID: 182505 Revision: 1

#### Correct: A

Rationale:

- A. Correct answer
- B. Student(s) may have confused why polar bears rely on their white fur with why polar bears rely on their dark skin.
- C. Student(s) may not have known why polar bears have dark skin.
- D. Student(s) may have thought that polar bears rely on their dark skin to help them travel across the ice, but they rely on the padding on their feet to do this.

Attributes:

Language: English Response Language: English Difficulty: Medium Revised Bloom's Taxonomy: 4 - Analyzing Depth of Knowledge: 2 - Skills and Concepts SBAC Claim: 1 - Read Analytically SBAC Target: 8 Standards: CCSS.LA.4.RI.KID

CCSS.LA.4.RI.4.3

# 2 **TEACHER READS**:

Read the question to yourself and select the best answer.

# What is the MAIN focus of this passage?

- A. global warming
- B. It compares polar bears to lions.
- C. It explains how polar bears stay warm.
- D. It gives the reader information on polar bears.

Master ID: 18580 Revision: 1

#### Correct: D

Rationale:

- A. Student(s) may not have realized that this is a only a SUPPORTING detail to one of the supporting paragraphs.
- B. Student(s) may not have realized that although this is mentioned, it is not the MAIN focus of the story.
- C. Student(s) may not have realized that this is the main focus of one of the supporting paragraphs, but not the main focus of the entire passage.
- D. Correct answer

Attributes: Language:

Language: English Response Language: English Difficulty: Medium Revised Bloom's Taxonomy: 2 - Understanding Depth of Knowledge: 2 - Skills and Concepts SBAC Claim: 1 - Read Analytically SBAC Target: 8 Standards: CCSS.LA.4.RI.KID CCSS.LA.4.RI.KID CCSS.LA.4.RI.CCR.2 CCSS.LA.4.RI.4.2

# 3 TEACHER READS:

Read the question to yourself and select the best answer.

# Which of the following would be the BEST supporting detail for this passage?

- A. Animals of the Arctic are able to adapt to ice cold weather.
- B. Global warming is threatening our earth.
- C. Black bears hibernate in the winter.
- D. Their dark skin and thick hair help to keep them warm.

Master ID: 18049 Revision: 1

#### Correct: D

Rationale:

- A. Student(s) may not have realized that polar bears are the ONLY Arctic animal that is discussed in the passage.
- B. Student(s) may not have realized that this is NOT the main idea of the passage.
- C. Student(s) may not have realized that the passage is ONLY talking about polar bears.

#### D. Correct answer

Attributes:

Language: English Response Language: English

**Difficulty:** Medium

# 4 TEACHER READS:

Read the question to yourself and select the best answer.

The fact that the polar ice cap is getting thinner and thinner is used in this passage to support the idea that

- A. the polar bear population is declining.
- B. the main threat to polar bears is global warming.
- C. polar bears must learn to become more efficient swimmers.
- D. polar bears rely on their white fur to survive.

#### Master ID: 182503 Revision: 1

# Correct: B

Rationale:

- A. Student(s) may have misinterpreted the passage. Student(s) may not have realized that the passage specifically states that the polar bear population is not declining.
- B. Correct answer
- C. Student(s) may have inferred that the polar bear habitat might require polar bears to swim more often as a result of global warming, but this idea is not stated within the text.
- D. Student(s) may have realized that polar bears rely on their fur for survival, but this fact is not connected to the thinning of the ice cap.

# Attributes:

Language: English Response Language: English Difficulty: Medium Depth of Knowledge: 2 - Skills and Concepts SBAC Claim: 1 - Read Analytically SBAC Target: 8 Standards: CCSS.LA.4.RI.KID

CCSS.LA.4.RI.4.1

#### 5 Question Master ID: 425254 Revision: 2 Attributes: CR Language: English Response Language: English In your own words write a summary Rubric: 3 Point(s) about the passage The King of the Please use this rubric as a general guideline when Arctic. Include in your summary the scoring student responses. Remember, this is not main idea and key details from the text. an assessment to test writing, but to test the level of mastery for RI.4.2 to determine the main idea of at text and explain how it is supported by key details; summarize the text. Summary includes the main idea with key 3 details (2 or more) supporting why the polar Write your answer on the lines below. bear is king of the arctic. Summary includes the main idea with 1 key 2 detail supporting why the polar bear is king of the arctic. Summary includes the main idea however, 1 fails to include key details supporting why the polar bear is king of the arctic **OR** fails to include the main idea, but provides key details.(\*paraphrased, not copied from the passage) Summary fails to include the paraphrased 0 main idea with key details supporting why the polar bear is king of the arctic. (\*summary is plagarized or copied from the passage) Standards: CCSS.LA.4.RI.KID CCSS.LA.4.RI.CCR.2 CCSS.LA.4.RI.4.2

- 6 How is the passage King of the Arctic text organized?
- A. cause and effect
- B. chronological
- C. compare and contrast
- D. problem and solution

Master ID: 425451 Revision: 1

Correct: A

Attributes: Language: English Response Language: English Rubric: 1 Point(s) The correct answer is A.

1 Responses: A

0 Disqualifier:

Standards:

CCSS.LA.4.RI.CCR.5 CCSS.LA.4.RI.4.5 Directions: Read the passage below and answer the question(s) that follow.

# Born for Soccer

# The Young Boy

Edson Arantes Do Nascimento was the greatest soccer player of all time. Edson, also known as Pelé, was born in Brazil in 1940. He grew up in a very poor family. Pelé's father played soccer for a professional team and taught him how to play. As a boy, all he did was play soccer. He played for his first soccer team when he was a teenager. Eventually, this 5'8" boy became the best on his team.

# Years as a Pro

When Pelé turned fifteen, he joined the Santos Club and earned sixty dollars a month. He played his first professional soccer game for the club in 1956. Many people noticed his special talent as a goal scorer. He often thrilled the crowds.

In 1958, Pelé joined Brazil's soccer team. He played in the "World Cup," a championship game that brings all the soccer playing nations together. Pelé scored two out of the four goals against Sweden. The deafening roar of the crowds proclaimed that he was a star. He was such a remarkable player. Even the Swedish fans at the game chanted his name. Everyone thought he was the greatest player they had ever seen. He led his team to their first victory at the Cup. Pelé came back to his hometown as a superstar.

After the championship game, Pelé continued to play for his team in Santos. Then in 1962, he returned to the World Cup. Although he had to sit out of the game because of an injury, his team won again.

Once Pelé regained his strength, he played again. Then, in 1969, Pelé scored his 1000<sup>th</sup> goal. No other player had come close to Pelé, the greatest player. This was quite an accomplishment because soccer is such a low scoring game.

After playing in Brazil, Pelé made his way over to America. Playing for the New York Cosmos, he continued to bring excitement to the game. He brought much success to the team and helped them win a championship game in 1977. Pelé's magic on the field changed many Americans. They began to really love the sport.

# A Job Well Done

Eventually, Pelé retired after that game. His skill with the soccer ball was like no other. Not only did he know how to score goals, he really knew how to handle the ball. Pelé once said, "I was born for soccer, just as Beethoven was born for music."<sup>1</sup> Throughout his career, Pelé helped popularize the sport. His name became well–known all throughout the world. Many argue, for good reason, that he is the greatest soccer player of all time.

# Timeline

Directions: Read the passage below and answer the question(s) that follow.

Edson Arantes Do Nascimento is born	Pelé plays for Santos Club	Pelé plays for Brazil at World Cup	Pelé returns to World Cup	1000 <sup>th</sup> goal	Pelé plays for New York Cosmos	Pelé retires
1940	1956	1958	1962	1969	1975	1977

<sup>1</sup>http://www.shvoong.com/humanities/1617682-pele-black-pearl/ 3 Feb. 2009. New York.

# TEACHER READS:

Read the question to yourself and select the best answer.

# What is the main idea of "Born for Soccer"?

- A. Pelé scored 1000 goals, an amazing accomplishment.
- B. Pelé is known as the greatest soccer player of all time.
- C. Pelé played for many different soccer teams.
- D. Pelé brought more fans to soccer than there were before.

Master ID: 182741 Revision: 1

Correct: **B** 

Rationale:

- A. Student(s) may not have noticed that although this is a key detail, this option does not display the main idea of the passage.
- B. Correct answer
- C. Student(s) may have thought that the main idea of the passage was to show how many different teams Pelé played for as they are all mentioned.
- D. Student(s) may have noticed that this was one of Pelé's major contributions to soccer, but student(s) may not have noticed that this is not the main idea of the passage.

Attributes:

Language: English Response Language: English Difficulty: Medium Revised Bloom's Taxonomy: 2 - Understanding Depth of Knowledge: 2 - Skills and Concepts SBAC Claim: 1 - Read Analytically SBAC Target: 9 Standards: CCSS.LA.4.RI.KID

> CCSS.LA.4.RI.CCR.2 CCSS.LA.4.RI.4.2

# 8 TEACHER READS:

Read the question to yourself and select the best answer.

# Use the timeline in the passage to answer the question below.

When did Pelé first play in the World Cup?

- A. 1956
- B. 1958
- C. 1962
- D. 1975

Master ID: 32485 Revision: 1

Correct: B

Rationale:

- A. Student(s) may have looked at the first time the word "played" was used in the passage and thought the best answer would have been in 1956. Student(s) may not have realized that Pelé started to play for the Santos Club in 1956.
- B. Correct answer
- C. Student(s) may have overlooked the first time he played in the World Cup in 1958 and chose this option because it mentioned the words "World Cup."
- D. Student(s) may have chosen this option because it mentioned the word "plays." Student(s) may have thought he played for the New York Cosmos in the World Cup.

Attributes: Language: English Response Language: English Difficulty: Medium Revised Bloom's Taxonomy: 2 - Understanding Depth of Knowledge: 2 - Skills and Concepts SBAC Claim: 1 - Read Analytically SBAC Target: 13 Standards:

CCSS.LA.4.RI.4.7

#### 9 **TEACHER READS**:

Read and complete the task that follows.

Explain why Pelé is famous among soccer fans. Support your answer using details from the passage.

Write your answer on the lines below.

Master ID: 182737 Revision: 2 Attributes: Language: English Response Language: English Difficulty: Medium Revised Bloom's Taxonomy: 2 - Understanding Depth of Knowledge: 2 - Skills and Concepts SBAC Claim: 1 - Read Analytically SBAC Target: 8 Rubric: 3 Point(s) 3 The response:

- Gives sufficient evidence of the ability to explain why Pelé is famous among soccer fans
- Includes specific identification of details that makes clear reference to the text
- Fully supports the explanation with clearly relevant information from the text

Pelé is famous among soccer fans. Pelé was a great soccer player who started playing professionally at 15 years old. Pelé had a special talent that was soon recognized by the crowds. He made it to the World Cup in 1958 and scored half of the team's goals. Even the other team's fans cheered for him. Everyone thought he was the greatest soccer player they had ever seen. Pelé scored 1000 goals, something that is very difficult to do for soccer players. Pelé was such a good soccer player that Americans started to become fans and he helped popularize the sport.

- 2 The response:
  - Gives some evidence of the ability to explain why Pelé is famous among soccer fans
  - Includes some specific identification of details that make reference to the text
  - Adequately supports the explanation with clearly relevant information from the text

Pelé is famous among soccer fans. Pelé had a special talent that was soon recognized by the crowds. Pelé scored 1000 goals, something that is very difficult to do for soccer players.

Illuminate Itembank<sup>™</sup> Generated On July 8, 2014, 8:19 AM PDT

1	The response:			
	<ul> <li>Gives limited evidence of the ability to explain why Pelé is famous among soccer fans</li> <li>Includes identification of details but they are not explicit or make only vague references to the text</li> <li>Supports the explanation with at least one detail but the relevance of that detail to the text must be inferred</li> </ul>			
0	<ul> <li>Pelé is famous among soccer fans.</li> <li>He played soccer really well, scored a lot of goals, and made a lot of people watch.</li> <li>() A response gets no credit if it provides no evidence of the ability to explain why Pelé is famous among soccer fans and includes no relevant information from the text.</li> <li>Pelé is famous among soccer fans.</li> <li>He won games.</li> </ul>			
Stand	dards:			
	CCSS.LA.4.RI.KID			
CCSS.LA.4.RI.4.1				
	CCSS.LA.4.RI.4.3			