Student Name:

ib.309989

Grade 4 ELA Unit 7 Pre Test (Teacher Edition) Assessment ID:

Directions: Read the passage below and answer the question(s) that follow.

At Home on Mars

This script is for teacher/testing proctor use only. This script is to be read aloud to students when audio technology is not available during test administration. This script can also be used for students who are deaf or hard of hearing or have other auditory impairments who require accommodations, such as sign language.

Listen to the presentation and answer the following question(s).

At Home on Mars

Many scientists believe that people will one day reside on another planet. The most likely choice is Mars. After all, Mars is the closest planet to Earth. Traveling to Mars would be easier than going to other planets. Mars also has a similar length of day to Earth. There, a day is a little more than 24 hours.

While Mars might be the ideal choice, it still would be difficult to live there. First, Mars does not have the same atmosphere as Earth. It is filled with a gas that would be harmful to humans. People would have to build a special city or base just to live there. Mars is also more distant from the Sun than the Earth, which would affect the sunlight it receives. This means the temperature on the red planet is colder than Earth. The average temperature is 80°F below zero. That's downright cold! Mars has a dusty surface made of rust, which gives the planet a red color. Large dust storms of rusty soil can sometimes roar across the planet. One final problem about living on Mars is that scientists believe there is little to no water located on the planet. Humans would have to find a way to get water there.

People will someday live on another planet. And most likely, people will reside on Mars. In order to live there, it will be necessary for travelers to get used to a planet that is quite different than Earth.

Illuminate Itembank™
Generated On March 24, 2015, 9:21 AM PDT

Grade 4 ELA Unit 7 Pre Test

(Teacher Edition) Assessment ID: ib.309989

Directions: Answer the following question(s) relating to the passage titled "At Home on Mars".

1

1 TEACHER READS:

Read the question to yourself and select the best answer(s).

Pick the *three* details from the presentation that explain why living on Mars would be difficult for humans.

- A. The planet is closer to the Sun than Earth.
- B. Days are much longer on Mars than on Earth.
- C. The atmosphere is different on Mars than on Earth.
- D. Temperatures are much colder on Mars than on Earth.
- Mars is filled with rust, which is dangerous for humans.
- F. Mars has large dust storms that roam across the planet.

Master ID:

463320 Revision:

Correct:

CDF

Rationale:

- A. Student(s) may have confused a fact from the presentation because Mars is actually farther from the Sun than Earth.
- B. Student(s) may have misinterpreted an idea from the presentation because one reason that people might find it easy to live on Mars is because the days are a similar length to days on Earth.
- C. Correct answer
- D. Correct answer
- E. Student(s) may have remembered that there is rust on the planet; however, the speaker does not suggest that the rust is dangerous to humans.
- F. Correct answer

Standards:

CCSS.LA.4.SL.CCR.2 CCSS.LA.4.SL.4.2

|2| TEACHER READS:

Read the question to yourself and select the best answer.

What is the *most likely* purpose of the presentation?

- A. to explain why visiting other planets is foolish
- B. to convince people to visit Mars in the future
- C. to describe why going to Mars might be difficult
- D. to let people know life on Mars is just like life on Earth

Master ID:

463319 Revision:

1

 \mathbf{C}

Correct: Rationale:

- A. Student(s) may have misinterpreted the purpose of the presentation because it does suggest people will one day live on other planets (and does not suggest this idea is foolish).
- B. Student(s) may have realized that the presentation explains that people may one day visit Mars; however, the presentation is focused on the hardships people might face living on Mars.
- C. Correct answer
- D. Student(s) may have remembered the presentation provided some similarities between Earth and Mars; however, the purpose was not to describe the similarities between the two planets, but to show key differences.

Standards:

CCSS.LA.4.SL.CCR.2 CCSS.LA.4.SL.4.2

Illuminate Itembank[™] Generated On March 24, 2015, 9:21 AM PDT

Directions: Read the passage below and answer the question(s) that follow.

The Great Chocolate Man

Growing Up

Milton S. Hershey was born on September 13, 1857. He lived on a farm near Derry Church, Pennsylvania. As a child, he moved around a lot because of his father's work. Milton only finished the fourth grade. He worked for a printer for a while. Then when he was fifteen years old, he began to work for a candy maker in Lancaster. He worked there for four years.

Try and Try Again

He opened some candy stores in two big cities, but they were unsuccessful. Because he was such a hard worker, he didn't cry over spilled milk. In fact, Hershey decided to try again. In 1883, he moved back to Lancaster and opened up the Lancaster Caramel Company. This time, he did really well. He became known all over as a great candy maker.



Love for Chocolate

In 1893, Milton wanted to learn more about chocolate, so he bought the equipment he needed to make it. Milton made chocolate to use with his caramels. He loved making chocolate so much that he sold his caramel company in 1900 for one million dollars. He wanted to use that money to make chocolate instead.

Three years later, he moved back to his hometown so he could build a place to make chocolate. He opened up a new plant. He wanted to make delicious milk chocolate that everyone would love. While his plant was being built, he invented the perfect recipe. The plant was finished five years later. Milton made a lot of milk chocolate

that was sold all over the nation. A couple of years later he made a small delicious treat called the Hershey's Kiss.

The Town of Hershey

Mr. Hershey was very successful in making good chocolate, but he did not feel like his job was finished. He wanted to help people in his town. He built a new town around his plant for his workers. The town of Hershey had nice homes and good schools. He cared a lot about the people who worked for him. The town was renamed after him in 1906.

School for Boys

He also cared a lot about children. In 1909, Milton and his wife opened up a school for boys who were orphans. He wanted to help children that did not have a family. He also wanted to help children that did not have money. In 1918 he gave a lot of money to the school to make sure it would help more children. He cared more about others than he did himself. He gave his money away to people who needed it.

His Legacy

Even though he passed away in 1945, his legacy lived on. His school is still around today. It helps over one thousand needy children each year. He was one of the most caring people around. The town of Hershey is a special place for people from all over the world. His business is still the leader in making chocolate candy. Even though he did not finish school, his big heart and love for chocolate made him the great milk chocolate man who made a big difference.

Illuminate ItembankTM Continue: Turn to the next page.
Generated On March 24, 2015, 9:21 AM PDT Page 3

Directions: Answer the following question(s) relating to the passage titled "The Great Chocolate Man".

3	TEACHER READS:
	Read and complete the task that follows.
	What can the reader infer about Hershey's character? Use details from the passage in your answer.
	Write your answer on the lines below.

Master ID: 462616 Revision: 1 Rubric: 2 Point(s)

- A response:
 - Gives sufficient evidence of the ability to justify interpretations of information
 - Includes specific examples that make clear reference to the text
 - Adequately supports examples with clearly relevant information from the text

Hershey did not lose hope even when two of his candy stores were not successful. He did not cry over spilled milk. This shows that he was a hard worker and a positive person. Also, he did not think that his job was finished once he succeeded in chocolate business. He wanted to help poor people in his town. Hershey was a caring and helpful person.

- 1 A response:
 - Gives limited evidence of the ability to justify interpretations of information
 - Includes some examples that make clear reference to the text
 - Supports examples with limited information from the text

Hershey was a hard worker. He didn't lose hope when he was unsuccessful. He was also a helpful person.

 A response gets no credit if it provides no evidence of the ability to justify interpretations of information, includes no relevant information from the text, or is vague.

Hershey worked hard and became successful.

Standards:

CCSS.LA.4.RI.KID

CCSS.LA.4.RI.CCR.3

CCSS.LA.4.RI.4.3

CCSS.LA.4.RF.4.4.a

CCSS.LA.4.RF.4.4.b

CCSS.LA.4.RF.4.4.c

Directions: Answer the following question(s) relating to the passage titled "The Great Chocolate Man".

4 TEACHER READS:

Read the question to yourself and select the best answer(s).

This question has two parts. First, answer part A. Then, answer part B.

Part A:

What sentence *best* tells the author's main idea about the passage?

- A. Milton Hershey loved making all sorts of candy.
- B. Milton Hershey was generous to many people.
- Milton Hershey always put his candy business first.
- Milton Hershey wanted to be famous and named a town for himself.

434308 Revision:

Master ID: Correct:

BC

Rationale:

- A. Student(s) may have remembered that Milton Hershey made other candy besides chocolate; however, the passage suggests that he loved making chocolate and sold his caramel factory.
- B. Correct answer
- C. Student(s) may have realized that Milton Hershey built a successful chocolate factory and inferred that he put his candy business first; however, Milton found many things to be important in his life.
- D. Student(s) may have remembered that Milton Hershey built a town that bore his name; but, the town was named for Milton Hershey after it was created.

Standards:

CCSS.LA.4.RI.KID

CCSS.LA.4.RI.4.2

CCSS.LA.4.RF.4.4.a

CCSS.LA.4.RF.4.4.b

CCSS.LA.4.RF.4.4.c

Part B:

Which of the following sentences from the passage *best* supports your answer in part A?

- A. He wanted to make delicious milk chocolate that everyone would love.
- B. Mr. Hershey was very successful in making good chocolate, but he did not feel like his job was finished.
- C. In 1918 he gave a lot of money to the school to make sure it would help more children.
- D. His business is still the leader in making chocolate candy.

Master ID: 434308 Revision:

Correct: BC

Rationale:

1

- A. Student(s) may have thought this statement shows Milton Hershey always put his chocolate factory first; however, it does not imply this.
- B. Student(s) may have misinterpreted this statement, thinking that it shows that Milton Hershey was generous when it actually shows he felt there was more to life than chocolate.
- C. Correct answer
- D. Student(s) may have thought that being a famous chocolate maker suggested that Milton Hershey made all sorts of candy; however, the text suggests he mainly made chocolate.

Standards:

CCSS.LA.4.RI.KID

CCSS.LA.4.RI.4.2

CCSS.LA.4.RF.4.4.a

CCSS.LA.4.RF.4.4.b

CCSS.LA.4.RF.4.4.c

1

Grade 4 ELA Unit 7 Pre Test (Teacher Edition) Assessment ID:

Directions: Read the passage below and answer the question(s) that follow.

Bicycles

The bicycle is a great invention! People around the world use and enjoy bikes. Bikes have many parts, there are many types, and they can be used for many reasons.

All bikes have the same basic parts. Each bike has a frame that holds the vehicle together. Bikes also have two wheels, two pedals, and two handle bars. Most importantly, bikes have seats for the rider to sit on.

Although they have the same basic parts, there are many different kinds of bikes. There are racing bikes that are very light. The light weight allows the rider to travel very quickly. Mountain bikes are much heavier. They have big tires that can ride over dirt and rocks. BMX bikes also have bigger tires, but they are very light. BMX bicycles are used for racing and special tricks.

The different types of bikes can be used for various reasons. Some people enjoy taking a ride through their neighborhood, a park, or on the beach. Other people enjoy racing bikes for many miles. In addition, some people enjoy doing tricks and jumps on their bikes.

The bicycle was a wonderful invention. Even though they all have two wheels, they are all very different. The best part about bicycles is that people can enjoy them in their own special way!

- According to the passage, which of the following is a reason that racing bikes are lighter than other bikes?
- A. Lighter bikes are able to travel very quickly.
- B. The light weight allows riders to move around other riders.
- C. Lighter bikes are easier to transport from one place to another.
- D. Lighter bikes can easily ride over dirt and rocks.

Master ID: 450543 Revision: 1

Correct: A

Standards:

CCSS.LA.4.RI.KID CCSS.LA.4.RI.CCR.3 CCSS.LA.4.RI.4.3

6 Which of the following *best* summarizes the passage?

- A. The bicycle was an amazing invention.
- B. Most bicycles have the same basic parts.
- C. People around the world enjoy using bicycles.
- D. There are many kinds of bicycles that are used for different reasons.

Master ID: 450538 Revision: 1

Correct: D

Standards:

CCSS.LA.4.RI.KID CCSS.LA.4.RI.4.2 ib.309989

Directions: Answer the following question(s) relating to the passage titled "Bicycles".

7	TEACHER READS:
	Read and complete the task that follows.
	Explain the different types of bikes and their uses. Support your answer using details from the passage.
	Write your answer on the lines below.

Master ID: 352880 Revision: 1 Rubric: 3 Point(s)

- The response:
 - Gives sufficient evidence of the ability to explain the different types of bikes and their uses
 - Includes specific details that make reference to the text
 - Fully supports the interpretation with relevant details from the text

Even though most bikes have the same basic parts, they are designed in a very different manner for various purposes. The racing bikes are made to be very light so the rider can travel very fast. Mountain bikes are made to be very heavy with big tires so that they can ride over dirt and rocks. BMX bikes are made to be very light and have big tires so people can perform tricks.

- 2 The response:
 - Gives some evidence of the ability to explain the different types of bikes and their uses
 - Includes some specific details that make reference to the text
 - Adequately supports the interpretation with relevant details from the text

Even though bikes have the same basic parts, there are many different types The racing bikes are very light so the rider can travel very fast. Mountain bikes are very heavy so that they can ride over uneven surfaces. BMX bikes are light.

- 1 The response:
 - Gives limited evidence of the ability to explain the different types of bikes and their uses
 - Includes some details that make vague reference to the text
 - Supports the interpretation with details which must be inferred from the text

There are different types of bikes even though the basic parts are the same. The racing bikes are very light. Mountain bikes are very heavy. BMX bikes are light.

A response gets no credit if it provides no evidence of the ability to explain the different types of bikes and their uses and includes no relevant information from the text.

There are different types of bikes with different uses.

Standards:

CCSS.LA.4.RI.KID CCSS.LA.4.RI.CCR.3 CCSS.LA.4.RI.4.3 CCSS.LA.4.RF.4.4.a CCSS.LA.4.RF.4.4.b CCSS.LA.4.RF.4.4.c

Student Name:

Assessment ID:

ib.309989

Grade 4 ELA Unit 7 Pre Test (Teacher Edition)

Directions: Read the passage below and answer the question(s) that follow.

Troubled Earth

Dirty. Harmful. Contamination. These are all words that describe pollution. We are surrounded with harmful things that pollute our world. We are in trouble. It is in the air we breathe. Did you know that most of the exhaust, or smoke, from cars gives off a gas that harms the air? Another troublesome pollutant is trash. It surrounds us because of all the trash that gets dumped. Most people throw away over three pounds of trash a day. That's a lot of waste when you add it all up! Also, when we overuse electricity we are causing our air to be dirty. How? We burn fossil fuels, like coal, that harm our air.

The earth is in trouble because of the things we have done. As a result of these harmful habits, people have thought of ways to stop the problem. One way we can lower the air pollution is by driving less and walking more. Plus, walking is healthy for everyone. Another way to clean our air is to use less electricity. Turn off the lights when you leave a room. What about all that trash? Have you heard the phrase, "Reduce, reuse, recycle"? It's a great way for you to remember to help out. A lot of trash can be recycled.

We all can help out! These troubles can be fixed. Just take the time to figure out what you can do to help clean up.

Illuminate ItembankTM
Generated On March 24, 2015, 9:21 AM PDT

Continue: Turn to the next page.
Page 8

Directions: Read the passage below and answer the question(s) that follow.

8	TEACHER READS:	
	Read and complete the task that follows.	
	Explain the ways by which pollution can be reduced. Support your answer using details from the passage.	_
	Write your answer on the lines below.	
		_
		_
		-
		_
		-
		_
		_
		_

Master ID: 352783 Revision: 1
Rubric: 3 Point(s)

- 3 The response:
 - Gives sufficient evidence of the ability to explain the ways by which pollution can be reduced
 - Includes specific details that make clear reference to the text
 - Fully supports the interpretation with relevant details from the text

One of the ways to reduce pollution is to walk more often and drive less. Another way to reduce pollution is to consume less electricity. We can turn off the lights when not in use. Also most of the trash can be reduced, reused or recycled. We can reduce pollution by following these easy methods.

- 2 The response:
 - Gives some evidence of the ability to explain the ways by which pollution can be reduced
 - Includes some specific details that make reference to the text
 - Adequately supports the interpretation with relevant details from the text

We pollute our surroundings daily without our knowledge. We can follow simple steps like walking more, using less electricity, and reducing trash to avoid pollution.

- 1 The response:
 - Gives limited evidence of the ability to explain the ways by which pollution can be reduced
 - Includes some details that make vague reference to the text
 - Supports the interpretation with details which must be inferred from the text

We can reduce pollution by following simple practices. We can use less electricity and walk more.

A response gets no credit if it provides no evidence of the ability to explain the ways by which pollution can be reduced and includes no relevant information from the text

We can walk more to reduce pollution.

Standards:

CCSS.LA.4.RI.KID CCSS.LA.4.RI.CCR.3 CCSS.LA.4.RI.4.3

CCSS.LA.4.RF.4.4.a

CCSS.LA.4.RF.4.4.b

CCSS.LA.4.RF.4.4.c

Directions: Read the passage below and answer the question(s) that follow.

Momotaro and the Gingerbread Boy

Momotaro

Once upon a time, an old man lived with his wife near a river in Japan. They did not have any children, but they had always wanted a son. One day, the old woman went to the river to wash some clothes. She washed and washed until she saw something floating down the river. It got closer and closer. Finally, she saw what it was.

"It is a *momo*!" she said. A *momo* is a peach, but this wasn't just any peach. It was the biggest peach the old woman had ever seen! She decided to take it home to eat with her husband. She picked it up—it was so heavy!—and carried it back home.

The old man and the old woman inspected the peach and decided that it was ripe. They took a knife to cut the peach in half. When they did, however, a little boy jumped out! The old man and his wife were so happy—they finally had a son! The old man and the old woman hugged the little boy, and he hugged them back.

"We will call him Momotaro," said the old man, "because he was a gift from the peach."

The Gingerbread Boy

Once upon a time in a little village in Germany, there lived an old woman and her husband. They were very lonely, and they wished they had children. One day, the old woman was making gingerbread cookies. She made cookies in many different shapes—circles, stars, and even hearts. Then, she made a cookie in the shape of a little boy.

Seeing the little boy cookie made her happy. The old woman decided that the cookie needed eyes, so she used the frosting to give him eyes. Then he needed a mouth, so she gave him a frosting mouth. Finally, her little gingerbread boy needed buttons. The old woman gave him gumdrop buttons.

The old woman smiled at her work. "I wish you were a real little boy," she said to the gingerbread boy. Just then, the gingerbread boy jumped up! The old woman, startled, jumped back away from the table and fell into a chair.

The gingerbread boy laughed, and before the old woman knew it, he had run out the door! The old woman ran after the gingerbread boy, but she could not catch him—he was too fast!

"No one can catch me!" the gingerbread boy shouted, and he ran far, far away.

Illuminate ItembankTM
Generated On March 24, 2015, 9:21 AM PDT

Directions: Answer the following question(s) relating to the passage titled "Momotaro and the Gingerbread Boy".

9	TEACHER READS:
	Read and complete the task that follows.
	How are the themes of "Momotaro" and "The
	Gingerbread Boy" similar? Use examples from the stories to support your answer.
	•
	from the stories to support your answer.

Master ID: 352476 Revision: 1 Rubric: 2 Point(s)

The response:

- Fully identifies the theme used in both stories
- Shares relevant examples to describe the similarities in themes
- Includes sufficient examples to support the understanding of the themes

The theme of "Momotaro" is similar to the theme of "The Gingerbread Boy." Both stories show that dreams can come true. In "Momotaro," an old man and his wife have wanted a child for a long time. One day, their wish came true. They found a large peach, opened it up, and out sprang a boy. They finally had a child. A similar event occurs in "The Gingerbread Boy." A woman and her husband long to have children. When the woman makes a boy out of gingerbread, she wishes the boy were alive. A moment later, the boy sprang to life, but dashed out the door. Her dream also came true. As both stories show, if a person has a dream, it just might come true.

1 The response:

- Partially identifies the theme used in both stories
- Shares somewhat relevant examples to describe the similarities in themes
- Includes limited examples to support the understanding of the themes

"Momotaro" and "The Gingerbread Boy" contain the same theme. They are both about having dreams. In both stories, there are older couples that long to have children. In "Momotaro," the couple finds a boy in a peach. In "The Gingerbread Boy," a gingerbread boy springs to life. In both cases, a dream comes true. A response receives no credit if it shows incomplete understanding of the themes found in the stories, shares few or no examples to describe the similarities of the themes, or includes insufficient examples to support the understanding of the themes.

"Momataro" and "The Gingerbread Boy" have the same theme. They both show that being surprised is fun. In "Momotaro," the older couple finds a peach and they are surprised that a boy is living in it. In "The Gingerbread Boy," an older woman is surprised when the gingerbread boy she makes springs to life. In both cases, the characters find that being surprised made life more fun.

Standards:

CCSS.LA.4.RL.CCR.9 CCSS.LA.4.RF.4.4.a CCSS.LA.4.RF.4.4.b CCSS.LA.4.RF.4.4.c Grade 4 ELA Unit 7 Pre Test

ib.309989 (Teacher Edition) Assessment ID:

Directions: Answer the following question(s) relating to the passage titled "Momotaro and the Gingerbread Boy".

1

10 TEACHER READS:

Read the question to yourself and select the best answer.

What statement best represents the theme of "Momotaro"?

- A. Dreams can come true.
- B. Never trust nature.
- C. Happiness is hard to find.
- D. Be happy with what you have.

Master ID: 179583 Revision: Correct:

Α

Rationale:

- A. Correct answer
- Student(s) may not have known the theme of the story.
- C. Student(s) may have misinterpreted the story because the main characters actually find happiness.
- D. Student(s) may not have realized that the characters in the story wished they had children and that their wish came true.

Standards:

CCSS.LA.4.RL.CCR.2

CCSS.LA.4.RF.4.4.a

CCSS.LA.4.RF.4.4.b

CCSS.LA.4.RF.4.4.c