The Wolf, The Goat, and The Kid

A goat was leaving to graze among the fresh grass. Before she went, she had a warning for her kid. She pointed to her white hoof and said, "Do not open the door unless you see this sign and hear the password, 'honey'." The wolf, who was prowling around outside, overheard the password. The goat did not see the wolf and went on her way. As soon as she left, the wolf knocked at the door. He asked to be let in, saying, "honey." The very smart kid peeked through the crack in the door and said, "Show me your white hoof, or else I will not open the door." Upon hearing these words, the wolf went slinking home. Where would the kid be now if he believed the password that the wolf overheard?

1 TEACHER READS:

Read the question to yourself and select the best answer.

Why did the kid NOT let the wolf in?

- A. The kid was scared.
- B. The wolf did not know the password.
- C. The wolf did not have a white hoof.
- D. The goat told the kid not to let the wolf come in.

Master ID: 35271 Revision: 1

Correct: C

- Rationale: A. Student(s) may not have realized that there is no mention of the kid being scared in the story.
 - B. Student(s) may not have realized that the wolf knew the password, but he did not know about the white hoof.
 - C. Correct answer
 - D. Student(s) may not have realized that the goat only told the kid about the secret password and the white hoof.

Standards:

Directions: Answer the following question(s) relating to the passage titled "The Wolf, The Goat, and The Kid".

2 **TEACHER READS**:

Read the question to yourself and select the best answer.

Read this sentence from the passage.

The wolf, who was prowling around outside, overheard the password.

In this sentence, you can tell that prowling means _____

- A. lurking
- B. eating
- C. passing by
- D. listening

Master ID: 32437 Revision: 1

Correct: A

Rationale:

- A. Correct answer
- B. Student(s) may have realized that the wolf was planning to eat the kid, and thought prowling meant eating.
- C. Student(s) may have thought the wolf was just passing by without the intention of catching the goat.
- D. Student(s) may have read the word "overheard," and assumed that meant that the wolf was listening to the conversation between the mother goat and her kid.

Standards:

Directions: Answer the following question(s) relating to the passage titled "The Wolf, The Goat, and The Kid".

3 **TEACHER READS**:

Read the question to yourself and select the best answer.

Why was the kid described as "very smart" in this passage?

- A. He knew a wolf was at the door.
- B. He gave good advice to the goat.
- C. He listened to his mother's advice.
- D. He outsmarted the wolf.

Master ID: 18366 Revision: 1

Correct: C

Rationale:

- A. Student(s) may have thought that the kid knew the wolf was at the door, but really he was just being cautious and listened to his mother.
- B. Student(s) may have confused the characters and thought the kid gave the advice to his mother.
- C. Correct answer
- D. Student(s) may have thought the kid outsmarted the wolf because he did not fall for his trick.

Standards:

Directions: Answer the following question(s) relating to the passage titled "The Wolf, The Goat, and The Kid".

4 TEACHER READS:

Read the question to yourself and select the best answer.

Why did the goat give the kid both her hoof AND a password "honey" as a sign?

- A. to be sure the kid did not open the door for anyone else
- B. to test how well the kid could remember what it was told
- C. to trick the kid
- D. to show off her white hoof

Master ID: 17385 Revision: 1

Correct: A

Rationale:

- A. Correct answer
- B. Student(s) may have thought this answer made sense because they are tested on how well they listen to directions.
- C. Student(s) may have selected this answer because they confused "tricking the kid" with "tricking the wolf."
- D. Student(s) may not have understood the basic plot of the story.

Standards:

The Secret Treasure

Paco was a poor farmer who lived in the village of Mesa. He worked very hard to take care of his family. Every day Paco went out into the field and fed the animals. He also took care of his vegetable garden. Unfortunately, his cow was skinny, his sick chickens did not lay enough eggs, and his pigs were small.

"Paco, Paco," said his wife Maria. "We need more food. Our children are hungry."

"Maria, Maria," answered Paco. "I need more help. I am so tired."

Paco did not know what to do. He could not do all of the work himself. He also did not have any money to pay for help.

Paco decided to go ask the old Wiseman for help. He rode on his donkey for many miles to see if the Wiseman could help him.

After three days, he finally made it to the village of Rico. The Wiseman lived in the center of the town of Rico.

When he came to the house of the Wiseman, he knocked three times. He heard a creak as the Wiseman slowly opened the door.

"How can I help you?" asked the Wiseman.

"Oh, Wiseman, I am a poor farmer. I need your help. I am very tired and my family is hungry."

"Hmmm," said the Wiseman. "I will tell you what you must do, but you will have to travel very far."

"Whatever you say," Paco replied.

"You must take your donkey and go to Mount Diego. At the top of the mountain is a secret cave. Take three steps into the cave and you will find a treasure. When you find the treasure, you must not tell anyone. You must keep it a secret. If you tell anyone, your good fortune will disappear."

"Thank you, Wiseman. I will go to Mount Diego and find the treasure."

So Paco, who was very tired, rode his donkey up Mount Diego. As the sun was setting, he finally found the cave. It was very dark and Paco was scared. He knew that he had to fight his fear and go in.

He did as the Wiseman said. He took three steps into the cave. Right before his eyes was a bag of gold.

Paco was so excited. He would finally be able to take care of his hungry family. Paco took the gold and quickly went down the mountain. As he passed people along the way, he

wanted to tell them what he found. He was so happy. Every time he passed someone, he remembered what the Wiseman had said. He kept his treasure a secret.

After three more days, Paco arrived at home.

"Paco, Paco, you are back," cried Maria. "We missed you. The children are so hungry. What can be done?"

Paco did not want his good fortune to disappear, so he did not say anything.

Late that night, Paco quietly left town with his cow, chicken, and pig. He took them to the poor farmer Julio and gave them away. Julio was very happy.

Later, he went to the rich farmer, Antonio. He bought several of his best cows, best pigs, and best chickens. He arrived home that night without making any noise.

The next morning, Maria woke up early to feed the animals.

"Paco, Paco, come quick!" yelled Maria. "We have more cows, pigs, and chickens."

"Maria, Maria, our dreams have come true!" Paco shouted.

From then on, Paco and his family had plenty of food. He kept his secret in his heart and he was happy for the Wiseman's help.

5 TEACHER READS:

Read the question to yourself and select the best answer(s).

Part A:

The following question has two parts. First, answer part A. Then, answer part B.

Which sentence BEST tells the main idea of the passage?

- A. A farmer digs for gold and finds it.
- B. A farmer sells his animals to another person.
- C. A farmer gets the help he needs from the Wiseman.
- D. A farmer learns that working in a cave is better than farming.

Master ID: 462783 Revision: 1

Correct: CD

Rationale:

- A. Student(s) may have misunderstood the passage because the farmer did not dig for gold, but he found it in a cave.
- B. Student(s) may have misinterpreted a main idea in the story because the farmer actually gave his animals away to help someone else.
- C. Correct answer
- D. Student(s) may have inferred that the farmer learns that working in the cave would lead him to find more gold; however, according to the passage, the farmer returns to farming.

Standards:

Part B:

Which detail from the passage BEST supports your answer in part A?

- A. Paco took the gold and quickly went down the mountain. As he passed people along the way, he wanted to tell them what he found.
- B. He took three steps into the cave. Right before his eyes was a bag of gold.
- C. He bought several of his best cows, best pigs, and best chickens. He arrived home that night without making any noise.
- D. From then on, Paco and his family had plenty of food. He kept his secret in his heart and he was happy for the Wiseman's help.

Master ID: 462783 Revision: 1

Correct: CD

Rationale:

- A. Student(s) may have interpreted this detail to suggest that Paco dug for the gold; however, it only suggests that he took it down a mountain.
- B. Student(s) may have misinterpreted this passage to imply that Paco left farming and became a miner; however, this detail simply states he found gold.
- C. Student(s) may have misunderstood this detail and thought it meant that Paco sold his farm animals; however, he actually bought new animals.

D. Correct answer

Standards: CCSS.LA.3.RL

CCSS.LA.3.RL.3.2

6 **TEACHER READS**:

Read the question to yourself and select the best answer.

Read the sentences from the passage.

"When you find the treasure, you must not tell anyone. You must keep it a secret. If you tell anyone, your good <u>fortune</u> will disappear."

What does the word <u>fortune</u> MOST LIKELY mean?

- A. poor
- B. riches
- C. stress
- D. journey

Master ID: 424285 Revision: 1

Correct: **B**

Rationale:

- A. Student(s) may have realized that Paco was poor within the beginning of the passage, and may have incorrectly believed that "fortune" was referring to his lack of money.
- B. Correct answer
- C. Student(s) may have realized that both Paco and Maria were stressed within the passage, and may have selected this option.
- D. Student(s) may have realized that Paco went on a journey, and may have believed the Wiseman was referring to a "good journey" when stating "good fortune."

Standards:

CCSS.LA.3.RL CCSS.LA.3.RL.3.4 CCSS.LA.3.L CCSS.LA.3.L.3.4.a

7 TEACHER READS:

Read the question to yourself and select the best answer.

Which of the following states the lesson of the passage?

- A. Poor farmers should ask for help.
- B. You must travel far to get what you need.
- C. If you are weak and tired, you should seek a Wiseman.
- D. If you keep your word, others will keep their promises.

Master ID: 185304 Revision: 1

Correct: D

Rationale:

- A. Student(s) may not have realized that although Paco, a poor farmer, asked for help, the main theme of the passage is relating to keeping one's word, rather than asking for assistance.
- B. Student(s) may have recalled that Paco traveled far in order to reach the Wiseman; however, student(s) may not have understood the theme of the passage.
- C. Student(s) may not have understood the concept of theme, and may have assumed that because Paco went seeking the Wiseman, this was the theme.

D. Correct answer

Standards:

8 TEACHER READS:

Read the question to yourself and select the best answer.

Why did Paco keep his treasure a secret?

- A. so it would not be stolen
- B. so his fortune would not disappear
- C. so he would not die
- D. so the Wiseman would not give it to the poor farmer Julio

Master ID: 16918 Revision: 1

Correct: B

Rationale:

- A. Student(s) may not have realized that the Wiseman specifically instructed Paco to keep the treasure a secret.
- B. Correct answer
- C. Student(s) may not have realized that the Wiseman did not tell him that he would die if he revealed the secret treasure.
- D. Student(s) may not have realized that the Wiseman told Paco that the treasure would disappear and he did not tell him he would give it to another farmer.

Standards:

Directions: Answer the following question(s).

9 TEACHER READS:

Read and complete the task that follows.

What is the best game to play at recess? Write a paragraph stating your opinion and give reasons to support it.

Write your answer on the lines below.

ib.167860

Master ID: 287504 Revision: 1

Rubric: 3 Point(s)

- 3 The response:
 - Clearly states an opinion
 - Creates a clearly organized paragraph
 - Effectively lists appropriate reasons to support the opinion

In my opinion, basketball is the best game to play at recess. It is easy to form teams and we usually have the same teams every day. Nobody argues or changes the rules. Everyone plays fair. When we play basketball we have plenty of brand new basketballs to use. We can also get started right away because there are plenty of courts and we do not have to wait in line. Kids who play handball or tetherball have to wait in long lines. They waste their recess doing that. Basketball is fun because we can run up and down the court. Sometimes we make awesome shots from far away. Basketball is definitely the best because it is not too crowded and I have a fun time with my friends.

- 2 The response:
 - States an opinion
 - Creates an organized paragraph
 - Lists reasons to support the opinion

The best game to play at recess is basketball. All my friends play that game and we pick teams. There are plenty of courts and new basketballs to use. Everybody likes running up and down the court and shooting baskets. We all play fair and nobody makes up their own rules. Basketball is the best recess game.

- 1 The response:
 - Inadequately states an opinion
 - Creates an unorganized paragraph
 - Ineffectively lists reasons to support the opinion

I like playing basketball at recess. That is the best game to play because my friends play with me. Sometimes my friends want to play handball, but that is boring. I used to play handball all of the time. But the handball court is too crowded. Then some kids cheat at handball. Basketball is better because kids do not cheat at that game. Some kids cheat at tetherball, too.

0 The response receives no credit if it fails to state an opinion, has no organization, and fails to list related reasons to support the opinion.

Basketball is fun. I like to play at recess. Tetherball is fun too, but handball is boring. The lines are too long.

Standards:

CCSS.LA.3.W CCSS.LA.3.W.3.1.a

Directions: Answer the following question(s).

10 **TEACHER READS**:

Read and complete the task that follows.

The following is an opinion paragraph. The paragraph includes reasons that do not support the opinion. Read the paragraph and then complete the task that follows.

School should start in September. It should not start in August. It is still the middle of summer. There are day camps for kids in August. Kids cannot go if they are in school. Surf camps are fun. It is too hot to go to school in August. July is another hot month. Kids cannot have recess when it is too hot. Recess is 20 minutes long. Kids should be at the beach in August. They should not have to be in school. The best beaches are in San Diego. It is a bad idea to start school in August.

Rewrite the above paragraph using only appropriate reasons to support the stated opinion.

Write your answer on the lines below.

Directions: Answer the following question(s).

Master ID: 287765 Revision: 1 Rubric: 3 Point(s)

- 3 The response:
 - Clearly creates an organized paragraph
 - Effectively lists appropriate reasons to support the opinion

School should start in September. It should not start in August. It is still the middle of summer. There are day camps for kids in August. Kids cannot go if they are in school. It is too hot to go to school in August. Kids cannot have recess when it is too hot. Kids should be at the beach in August. They should not have to be in school. It is a bad idea to start school in August.

- 2 The response:
 - Creates an organized paragraph
 - Lists reasons to support the opinion

School should start in September. It should not start in August. It is still the middle of summer. There are day camps for kids in August. Kids cannot go if they are in school. Surf camps are fun. It is too hot to go to school in August. Kids cannot have recess when it is too hot. Kids should be at the beach in August. The best beaches are in San Diego. They should not have to be in school. It is a bad idea to start school in August.

- 1 The response:
 - Creates an unorganized paragraph
 - Ineffectively lists reasons to support the opinion

School should start in September. It should not start in August. It is still the middle of summer. There are day camps for kids in August. Kids cannot go if they are in school. Surf camps are fun. July is another hot month. Kids cannot have recess when it is too hot. Recess is 20 minutes long. Kids should be at the beach in August.

0 The response receives no credit if it has no organization and fails to list related reasons to support the opinion.

School should start in September. It is too hot to go to school in August. July is another hot month. Kids cannot have recess when it is too hot. Recess is 20 minutes long.

Standards:

CCSS.LA.3.W CCSS.LA.3.W.3.1.b