
New Interpretation/Guidance for Elementary School Teachers New to the Profession
New Interpretation of Statute

Public Law 107-110, Section 9101(23)(B)(i) states that the term ‘highly qualified,’ when used with respect to an elementary school teacher who is new to the profession, means that the teacher—

· holds at least a bachelor’s degree; and 

· has demonstrated, by passing a rigorous State test, subject knowledge and teaching skills in reading, writing, mathematics, and other areas of the basic elementary school curriculum.

Previously, the State’s guidance had interpreted this to mean that an elementary teacher who was new to the profession and who had passed a subject-specific certification exam would have been considered Highly Qualified to teach the applicable subject area at the elementary school level.  
Under the USDE’s new interpretation of statute, an elementary teacher who teaches reading/language arts, writing, mathematics, science, and/or social studies and is new to the profession (less than one year of credible teaching experience when hired) must pass a generalist exam to demonstrate subject competency, and be deemed highly qualified, in all the areas required by statute.  For purposes of highly qualified at the elementary level, passing the TExES EC-4, EC-6, or 4-8 Generalist; TExES EC-4, EC-6, or 4-8 Bilingual Generalist; or TExES EC-4, EC-6, or 4-8 ESL Generalist will meet the new interpretation.
Under the new interpretation, any elementary teacher who was new to the profession when hired for the 2009-2010 school year and whose demonstration of subject competency was based on passing one of the following exams would not be considered Highly Qualified for elementary grades until he/she has also passed a Generalist exam that tests subject knowledge in reading, writing, mathematics, science, and social studies:
	· 4-8 Math

· 4-8 Science

· 4-8 Social Studies

· 4-8 Math/Science

· 4-8 ELA/Reading

· 4-8 ELA/Reading/Social Studies

· EC-12 Special Education


Waiver Granted
The Department has agreed that new elementary teachers who teach only classes in areas outside the general elementary curriculum (e.g., new elementary teachers of art, music, or foreign languages) may demonstrate subject matter competence without passing the generalist exam, provided such teachers have passed a State-approved examination in the subject area that they teach.  Therefore, the All-level Art and Music exams provide competency for elementary music and art teachers.  Although this waiver has been granted, a generalist exam would also demonstrate highly qualified teacher status for new elementary art, music, or foreign language teachers.
Secondary Teachers

It is important to note that this new interpretation does not apply to teachers in grades 7-12.  The highly qualified teacher requirements for new middle school and high school teachers offer more flexibility in the methods available for demonstrating subject competency.  For example, a teacher, who is new to the profession and who has passed the TExES 4-8 Math exam, would still be considered Highly Qualified in math for grades 7 and 8.
These subject exams may still be counted as demonstrating subject competency for grades 7 and 8 in the subjects covered.  The All-level Art and Music exams still demonstrate subject competency for grades 7-12.  The EC-12 Special Education exam may still demonstrate subject competency in reading and math for grades 7 and 8. 

Teacher Implications
The USDE has agreed that highly qualified teacher determinations made for new elementary school teachers for the 2008-2009 and previous school years under the prior interpretation may remain valid for the teacher as long as the teacher remains in the same teaching assignment.  Portability of those determinations between Texas LEAs, as long as the teacher remains in the same teaching assignment, also remains in effect for those teachers.  For this purpose, “same teaching assignment” is defined as the same subject area at the elementary level, i.e., elementary math or elementary reading/language arts.  Changing from one grade level in the subject area to another grade level in the same subject area is not changing teaching assignment for this purpose, i.e., fourth grade math to second grade math.
For any new elementary school teachers (teaching reading/language arts, writing, mathematics, science, and/or social studies) hired for 2009-2010 under the previous guidance, however, the LEA must ensure the teacher has a development plan on file at the local level.  Also, the LEA must ensure that none of these teachers’ salaries is being paid with Title I, Part A or Title II, Part A funds
 and that none of these teachers is teaching in a Title I, Part A program.  In order to be in compliance with what USDE is requiring under this new interpretation, LEAs with these teachers teaching in a Title I, Part A program or whose salaries are paid with federal funds must either make adjustments to come into compliance or contact Scott Lewis in the Division of NCLB Program Coordination for a corrective action plan to file with the Agency for the 2009-2010 school year.
The following chart may assist LEAs in determining the applicability of the revised interpretation on its elementary teachers:
	Elementary Teacher (regular education)

· New to the profession for 2009-2010 school year, and
· Teaches reading, writing, math, science, or social studies
	Must demonstrate subject competency in all general elementary curriculum (reading, writing, math, science, and social studies) by passing a generalist certification exam:

· TExES EC-4, EC-6, or 4-8 Generalist, 
· TExES EC-4, EC-6, or 4-8 Bilingual Generalist, or  
· TExES EC-4, EC-6, or 4-8 ESL Generalist 

	Elementary Teacher (regular education)

· New to the profession for 2009-2010 school year, and
· Teaches art, music, or foreign language


	May demonstrate subject competency in the subject taught by passing a state certification exam in the area he/she teaches or a generalist exam listed above.



	Elementary Teacher (special education)

· New to the profession for 2009-2010 school year, and
· Teacher of record for reading, writing, math, science, or social studies
	Must hold state certification for Special Education, and 
Must demonstrate subject competency in all general elementary curriculum (reading, writing, math, science, and social studies) by passing a generalist certification exam:

· TExES EC-4, EC-6, or 4-8 Generalist, 
· TExES EC-4, EC-6, or 4-8 Bilingual Generalist, or  
· TExES EC-4, EC-6, or 4-8 ESL Generalist

	Elementary Teacher (regular education or special education teacher of record)

· Came to LEA as New to the Profession in 2008-2009 or earlier, and
· Qualified as HQT under previous interpretation for new elementary teachers, and
· Has not changed teaching assignment
	Continues to hold HQT status as long as subject of teaching assignment at elementary level does not change.

	Elementary Teacher (regular education or special education teacher of record)

· Came to LEA as New to the Profession in 2008-2009 or earlier, and
· Qualified as HQT under previous interpretation for new elementary teachers, and
· Changed teaching assignment to include another core academic subject in the general elementary curriculum (reading, writing, math, science, or social studies) for 2009-2010 or later.
	Must meet revised interpretation for HQT elementary teachers, for regular education or special education, as appropriate, which includes passing a generalist certification exam.


Special Education Teachers
In general, elementary Special Education teachers who are the teacher of record and provide instruction in reading, writing, mathematics, science, and/or social studies must pass an elementary generalist certification exam in addition to the special education certification exam.  In determining which elementary Special Education teachers are required to meet HQ requirements for reading, writing, mathematics, science, and social studies, LEAs should continue to apply previous guidance related to Special Education teachers.  See Questions 6, 15, and 16 in the Question and Answer document available on the TEA NCLB web site at:  http://ritter.tea.state.tx.us/nclb/PDF/hq_guidance_stateversion_v5.032508.pdf.  This guidance is also applicable to any teachers who hold other classroom certifications such as Deaf Education, and Visually Impaired, if the teacher 1) is the teacher of record, and 2) provides direct instruction to students in any of the core academic subject areas defined by NCLB.
2009-2010 HQT Reporting
The LEA should review the Highly Qualified credentials of all elementary teachers who teach reading/language arts, writing, mathematics, science, and/or social studies who were new to the profession (less than one year of credible teaching experience when hired) at the beginning of the 2009-2010 school year.  Elementary teachers who are new to the profession for the 2009-2010 school year and who teach reading, writing, math, science, or social studies, must pass a generalist certification exam in order to be considered Highly Qualified.  The LEA may need to make adjustments to its HQT status by amending its campus reports in eGrants no later than June 15, 2010.  If a teacher passes the appropriate certification exam before the end of the 2009‑2010 school year, the LEA may report the teacher as Highly Qualified; however, the LEA must amend the campus reports in eGrants no later than June 15, 2010, to reflect the non-HQT status of affected teachers who do not pass a generalist certification exam before the end of the school year.  It is important to note that the teacher must only present documentation of a passing score to the LEA; adding the certification to the teacher’s teaching certificate is not required for highly qualified purposes.

Certification Exams

For new elementary teachers who do need to take a generalist exam, the Generalist EC-6 exam will be available online beginning in February 2010.  
Paper administrations will be conducted on the following dates:  

· February 6, 2010 (registration deadline was January 8, 2010)
· April 17, 2010 (registration deadline is March 19, 2010)

The web site for registration is www.texes.ets.org.  There is an additional administration scheduled for June 26, 2010 (registration deadline is May 28, 2010), but scores from the June administration will not be available in time for the LEA’s end-of-year HQ report.  Those scores would be available in time for the beginning of the 2010-2011 school year.
Parent Notification

Parents of students taught by the new elementary school teachers affected by this new interpretation (teaching reading/language arts, writing, mathematics, science, and/or social studies) must be notified of the teacher’s non-highly qualified teacher status immediately.  However, it would be clearly acceptable to state in the notification that the teacher did meet the state’s requirements for highly qualified teacher status when the teacher was hired and that the notification is required due to a new federal interpretation that was clarified in the middle of the school year.  To assist LEAs, the Division of NCLB Program Coordination has posted a sample parent notification letter, in English and Spanish, which LEAs may use to meet this requirement:  http://www.tea.state.tx.us/index4.aspx?id=4749&menu_id=798.






� The Agency is currently seeking clarification from the USDE, Office of Special Education Programs (OSEP) whether this limitation also applies to the use of IDEA-B, and IDEA-B Preschool funds.
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